Schilfertjes en roos

Bijgewerkt op: 6 apr. 2021

Schilfertjes, letterlijk afgeschilferde dode huidcellen, zijn doodnormaal. Je huid vernieuwt zich en de oude huidcellen maken plaats voor nieuwe. Gemiddeld worden dagelijks 487.000 cellen per cm2 afgescheiden.

man met roos en schilfertjes

Problematiek


Bij roos is dit aantal echter drastisch hoger waardoor de dode huidcellen zichtbaar aanwezig zijn in het hoofdhaar: schilfertjes. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn zoals:

  • Verhoogde talgproductie op de hoofdhuid

  • Blootstelling aan (extreme) hitte of koude

  • Uitdroging (bijvoorbeeld door slechte luchtventilatie)

  • De gist malassezia furfur

Ten allen tijde moet je opletten met krabben bij jeuk, zodat er geen bacteriële infecties in wondjes ontstaan.


Aanpak


Herfst en winter zijn een typisch roos-seizoen. Je kruipt immers binnen met de verwarming op. De drogere lucht kan schilfertjes veroorzaken. Oplossing: een milde anti-roos shampoo en goed hydraterende en verzorgende hoofdhuid shampoo.

Stress kan het metabolisme in de hoofdhuid verstoren wat kan resulteren in schilfertjes. Oplossing: uiteraard moet je de oorzaak van je stress aanpakken. Je kan de hoofdhuid kalmeren met een verzachtende shampoo.

Een gist is een onschadelijk micro-organisme maar moet uiteraard aangepakt worden. Oplossing: een anti-roos shampoo met ontstekingsremmende en anti-bacteriële ingrediënten. Zij bevatten onder andere salicylzuur om de aangetaste huidcellen te verwijderen.


Producten:


O'right Tea Tree shampoo of Medavita Puroxine shampoo zijn anti-roos en schilfer shampoo's die de hoofdhuid reinigen en de onderliggende oorzaak aanpakken met de ontstekingsremmende en anti-bacteriële werking van tea tree olie.


O'right Camellia shampoo of Medavita Requilibre shampoo zijn milde hoofdhuid shampoo's die de talgproductie in balans brengen en zo mee de huidschilfering op de ho