top of page

Ik krul, jij krult, wij krullen - alles over krullend haar

Bijgewerkt op: 17 feb. 2021

Join the curl


Wie krullen heeft wil steil haar en wie steil haar heeft wil krullen. Een waarheid als een koe. Zelf ben ik gezegend met een stugge bos krullen die volledig z'n eigen zin doet zoals lekker tegen de zwaartekracht ingaan en bij de minste zucht wint enige vorm van haarsymmetrie of 'stijl' totaal opgeven. Jij? Net zoals de blondines, rossen en brunettes zijn de krullenbollen, als het er op aankomt, een sterk samenhangende club. Tijd om even in onze roots te duiken.


Waar komt je krul vandaan?


Het is genetisch bepaald, dus bedank alvast je (groot)moeder of (groot)vader of verdere voorouders die het 'krullen-gen' bezaten. Zo ligt vast welke vorm je haarfollikel heeft en dat bepaalt je krul. Microscopisch gezien groeit je haar vanuit het haarzakje via de follikel uit je hoofd. Afhankelijk van de vorm van de follikel bepaalt dit dus de stijl van je haar. Vergelijk het bij krullen alsof je met een schaar over inpaklint gaat en er zo een krul in trekt. Deze vorm is ook weer niet bij iedereen gelijk. Daarom zijn er dus met licht golvend krullend haar tot opgedraaide pijpkrullen. Behalve een tijdelijke omvorming, door permanent, stijltang of krultang, kan je dit niet veranderen. Het is wel mogelijk dat je haarfollikel van vorm wijzigt, door bijvoorbeeld chemo of hormonale veranderingen (puberteit, zwangerschap).

vrouw met krullen haar


Je krullen optimaal verzorgen


Heb je krullen? Dan ken je vast en zeker deze: opstaan, spiegel kijken en weten dat er die dag niets mee aan te vangen valt. Je vloekt om de zoveel tijd wel eens op je 'coupe ontploft' of zweert, zoals na menig kater dat je nooit meer zal drinken, dat je al je haren afscheert. Maar op het eind koester je ze, met reden... want vandaag de dag kan je je krullen elke dag optimaal in topvorm brengen en houden. Uiteraard kijken wij naar de meest duurzame en natuurlijke producten, vrij van (overbodige) schadelijke additieven, zodat je haren ook op lange termijn gezond blijven en bieden de professionele haarverzorgingsproducten van O'right, Medavita en Aloxxi elks een rijk aanbod specifiek voor krullend haar.


Voorzie een kappersbudget


Het is onvermijdelijk je weelderige bos krullen geregeld bij de (juiste!) kapper te laten bijsnoeien en net iets vaker dan anderen. Zo maken kapotte haartjes plaats voor nieuwe en blijven je haren optimaal in model. Plus minus om de 6 weken, bij voorkeur bij een snijder die net zo begaan is met je krullen als jijzelf!


kapper met krullen, krullenkapper, la gare du haar

Hydrateren, verzorgen en stylen


Krullend haar droogt van alle haartypes het snelst uit. De woestijn onder de haardossen zeg maar. Het vergt dus veel verzorging en hydratatie om deze haren mooi, gezond en glanzend te houden, zonder frissé, pluis of gespleten punten. Er zijn specifieke vochtinbrengende shampoo's, conditioners en stylingproducten voor krullen en droog haar. Zij voeden de haren intens en vullen de tekorten aan waar nodig. De producten mogen hierbij goed inwerken zodat ze ruim de tijd krijgen om hun wonderen te verrichten. Echter, geen overdaad! Beperk je haren wassen tot een tweetal keer per week (2 wasbeurten + condtioner). Daartussen kan je droogshampoo gebruiken. Laat bij voorkeur je haren drogen aan de lucht of gebruik een diffuser op je haardroger. Om te ontwarren en ontklitten gebruik je best een speciale ontwarborstel op handdoekdroog haar of tijdens het inwerken van je conditioner.


Ontdek de beste verzorgingsproducten voor je krullen. De gezonde, natuurlijke en ecologische haarproducten van O'right hebben voor krullen de hydraterende bamboo shampoo en conditioner en de curl enhancing cream en anti gravity nature gel voor afwerking. Het stijlvolle Italiaanse Medavita biedt de curladdict shampoo en haarmasker en de Idol twine mousse, vertigo hair fluid en swing curl contour cream als afwerking. Aloxxi heeft een hydrating shampoo en conditioner. Met de Cactus Hairbrush ontwarborstels ontwar je optimaal je haren en maak je ze instant klitvrij.Je haar vingeren (oemf, dat klinkt... 🙈)


... maar we bedoelen het goed... en letterlijk! Wist je dat je altijd een kam op zak hebt? Je vingers. Alle kammen, hoe fancy ook, zijn immers gebaseerd op deze oerkam... Je afgeronde, zachte vingertoppen zijn ideaal om door je haren te gaan zonder schade toe te brengen en dat is bij krullend ideaal. Ook volume en styling breng je bij krullend haar zacht aan met je handen.


vrouw gaat met handen door krullend haar

En wat als je geen krullen hebt maar er wel wil?


Dan heeft de wondere wereld der technologie voor jou een permanentvloeistof en krultang of stijltang voorzien. Bij een permanent ga je de zwavelbruggen in de haren breken, vervolgens vervormen (krul indraaien) en terug aan elkaar zetten. Een beetje wat lassers doen met buizen. Je haren blijven dan gekruld tot de nieuwe haren lang genoeg zijn om het feestje te komen verstoren. Dan maak je een nieuwe afspraak bij je kapper en herbegin je (+- 4weken).


Wil je voor één of enkele dagen van volledig steil naar krullend haar dan grijp je naar de krultang, in verschillende vormen en maten. Je kan er je haren mee laten golven, grote lokken opkrullen, de ultieme beachlook nabootsen tot kleine gedefinieerde krullen leggen. Gebruik altijd een hitte-beschermende lotion en kies bij voorkeur een professionele, dus iets duurdere, krultang waarvan de platen bewerkt zijn met beschermende oliën en de hitte evenredig verdeeld is voor een optimaal resultaat en zo min mogelijk schade aan je haren.

Wil je van krullend naar steil haar, kan je een omgekeerde permanent uitvoeren voor een langdurig resultaat (je kamt dan de haren recht ipv krullen in te draaien) of je grijpt naar de stijltang voor een resultaat van één tot enkele dagen. LET OP! Je krullend haar is uiterst fragiel en gevoelig aan hitte. Voorzie ook hier een professioneel exemplaar ter bescherming van je haren en gebruik hitte beschermende lotion en haarolie om je haren zo min mogelijk te beschadigen. Zodra er vocht aan je haren komt (regen, hoge vochtigheid, zweet, douche) schiet te krul er weer in.


Voor het werken met de stijl of krultang biedt O'right natural haircare als hitteprotector de O'right green tea hair mist of O'right smoothing lotion en heb je keuze uit maar liefst vier haaroliën voor extra voeding en glans: O'right purple en golden rose smoothing oil, O'right rose hip seed en premier rose hip seed oil en O'right recoffee hair oil. Medavita heeft in haar gamma de Medavita Idol liss defense heat protector en de Idol perfect cuticle sealer. Aloxxi de Essential 7 hair mist en shine serum. Het Britse proffesionele stylingmerk Diva biedt stijl en stijl- en krultangen met met argan-olie geïnfuseerde keramische hitteplaten en -kokers voor een optimale bescherming van je haren. Een absolute bestseller is de 3-in-1 krultang Diva Multiwand met 3 opzetstukken voor een afwisselende stijl in krullen met slechts één stijltang.Bovenal, geniet van je krul!Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page