Ik krul, jij krult, wij krullen - alles over krullend haar

Bijgewerkt op: 17 feb. 2021

Join the curl


Wie krullen heeft wil steil haar en wie steil haar heeft wil krullen. Een waarheid als een koe. Zelf ben ik gezegend met een stugge bos krullen die volledig z'n eigen zin doet zoals lekker tegen de zwaartekracht ingaan en bij de minste zucht wint enige vorm van haarsymmetrie of 'stijl' totaal opgeven. Jij? Net zoals de blondines, rossen en brunettes zijn de krullenbollen, als het er op aankomt, een sterk samenhangende club. Tijd om even in onze roots te duiken.


Waar komt je krul vandaan?


Het is genetisch bepaald, dus bedank alvast je (groot)moeder of (groot)vader of verdere voorouders die het 'krullen-gen' bezaten. Zo ligt vast welke vorm je haarfollikel heeft en dat bepaalt je krul. Microscopisch gezien groeit je haar vanuit het haarzakje via de follikel uit je hoofd. Afhankelijk van de vorm van de follikel bepaalt dit dus de stijl van je haar. Vergelijk het bij krullen alsof je met een schaar over inpaklint gaat en er zo een krul in trekt. Deze vorm is ook weer niet bij iedereen gelijk. Daarom zijn er dus met licht golvend krullend haar tot opgedraaide pijpkrullen. Behalve een tijdelijke omvorming, door permanent, stijltang of krultang, kan je dit niet veranderen. Het is wel mogelijk dat je haarfollikel van vorm wijzigt, door bijvoorbeeld chemo of hormonale veranderingen (puberteit, zwangerschap).

vrouw met krullen haar


Je krullen optimaal verzorgen


Heb je krullen? Dan ken je vast en zeker deze: opstaan, spiegel kijken en weten dat er die dag niets mee aan te vangen valt. Je vloekt om de zoveel tijd wel eens op je 'coupe ontploft' of zweert, zoals na menig kater dat je nooit meer zal drinken, dat je al je haren afscheert. Maar op het eind koester je ze, met reden... want vandaag de dag kan je je krullen elke dag optimaal in topvorm brengen en houden. Uiteraard kijken wij naar de meest duurzame en natuurlijke producten, vrij van (overbodige) schadelijke additieven, zodat je haren ook op lange termijn gezond blijven en bieden de professionele haarverzorgingsproducten van O'right, Medavita en Aloxxi elks een rijk aanbod specifiek voor krullend haar.


Voorzie een kappersbudget