top of page

Alles over haaruitval

Bijgewerkt op: 9 nov. 2023

Haarverlies wordt door veel mensen als een van hun grootste esthetische angsten bestempeld en de markt speelt daar grondig op in met een massa aan fabrikanten en producten die beloven dat jou haar niet zal uitvallen of sneller gaat groeien. Maar hoe werkt dat, moet je dat blind geloven en welk product is dan het best voor jou? Alles hangt af van het type haaruitval én de oorzaak!

man met haaruitval

De haargroeicyclus

In ons hoofd en onder onze huid bevinden zich haarfollikels of haarzakjes die bomvol stamcellen zitten die de haargroeicyclus regelen. Haaruitval is hierbij een normaal proces: je verliest oude haren om plaats te maken voor nieuwe. De haarzakjes zijn immers jarenlang in staat om zichzelf te regenereren. Deze haarcyclus doorloopt 5 fasen:

  • Anagene fase waarin de haren groeien waarin gemiddeld 85% van onze haren zich bevinden en die 3 tot 10 jaar duurt.

  • Catagene fase waarin de cellen in haarzakje verouderd zijn en de productie vermindert.

  • Telogene fase waarin de haargroei volledig stopt en die gemiddeld 1 tot 3 maanden duurt.

  • Exogene fase waarbij de haren loskomen van de (hoofd)huid.

  • Kenogene fase waarin de vernieuwde cellen in het haarzakje nieuwe gezonde haren produceren en we dus terug in de anagene fase belanden.


Soorten haaruitval

Het is normaal om ongeveer 100 haren per dag te verliezen en het wordt pas problematisch beschouwd wanneer je langer dan een maand meer dan 100 haren per dag verliest. Dit valt op in het dunner worden van je haardos of een bomvolle borstel of vloer vol haren. Er zijn dan ook veel factoren van buitenaf die de normale cyclus kunnen beïnvloeden en daarbij verantwoordelijk zijn voor meer dan normaal haarverlies. Deze toegenomen haaruitval is met de juiste producten vaak te remmen of de oorzaak is op te lossen, maar niet altijd.


Chronische en Erfelijke haaruitval

kale man met haarverlies

Haarverlies kan erfelijk bepaald zijn. Als de cyclus op is, is hij op. Hiervoor bestaan geen wondermiddeltjes en laat je ook niets wijsmaken! De enige oplossing is het te omarmen, of kiezen voor een pruik of implantaten.

Maar, in een vroeg stadium kan je wel preventief werken met professionele haargroeiserums om de haarzakjes van een optimale doorbloeding te voorzien, zodat elk haarzakje ten minste gezonde en sterke haren produceert. Zo creëer je optisch alvast een vollere haardos en zorg je ervoor dat er geen bijkomstig haarverlies optreed door haarbreuk van dunne of fragiele haren.


Oorzakelijke haaruitval

haarborstel vol haren door haaruitval

Haarverlies dat een oorzakelijke oorsprong heeft is meestal tijdelijk van aard en kan behandeld of geremd worden. Door een externe factor of combinatie van factoren verloopt de haarcyclus sneller, waardoor het haar te snel in de uitvalfase overgaat en je merkbaar haarverlies lijdt. Hiervoor bestaan doeltreffende preventieve en behandelende remedies, maar het is belangrijk om ook de hoofdoorzaak aan te pakken... indien mogelijk. Er kunnen verschillende oorzaken zijn van plotse en ernstige haaruitval: ziekte, koorts, medacatie, verdoving, gewichtsverlies, leeftijd, zwangerschap of stress. Globaal genomen; alles wat de hormonen in het lichaam beïnvloed, kan ook invloed hebben op de haargroei. Zolang er echter leven zit in de haarzakjes, kunnen deze haren blijven produceren. Het is dan kwestie om met de juiste middelen de haarcyclus weer optimaal te krijgen. Deze vorm van haaruitval is dus omkeerbaar en het haar nadien groeit weer zoals voorheen.


Opvallende aandoeningen

  • Telogeen effluvium: een externe oorzaak, vb zware psychische stress, zorgt ervoor dat meer dan 70% van de haren gelijk in de telogene fase terecht komen en even later massaal uitvallen.

  • Alopecia: pleksgewijze kaalheid die bij iedereen en eender wanneer kan optreden. Het is een ontsteking in de haarwortels die de haren belet te groeien. Het verloop van alopecia is grillig en onvoorspelbaar en de oorzaak ligt extern (stress, voeding, ea) of intern (auto immuun ziekte, hormonale storing, ea). In ongeveer 80% van de gevallen keert het haar spontaan terug binnen enkele maanden tot jaren. Remedie is om op de haarzakjes van ontstekingen te vrijwaren zodat er terug gezonde haren kunnen groeien die niet afbreken.


Remedies

supplementen tegen haaruitval

Er bestaan meer oplossingen dan problemen lijkt het wel in de reclames, maar toch blijven die haren uitvallen... Klinkt het te mooi om waar te zijn, dan is dat helaas ook meestal zo. Het is de kunst om de juiste oorzaak te kennen en deze aan te pakken, in combinatie met de juiste middelen. Er bestaat sowieso NIETS waardoor je haren sneller gaan groeien! Er bestaan wel producten waardoor je haren beter gaan groeien, of met andere woorden: in de professionele haarverzorgingsindustrie wordt er gefocust op een goede doorbloeding van de haarfollikel.

kale vrouw met haarverlies en haaruitval

Met de juiste volwaardige ingrediënten worden de haarzakjes gevrijwaard van ontstekingen en wordt de hoofdhuid in balans gebracht zodat er terug volwaardige, gezonde en sterke haren worden geproduceerd. Je haren gaan er voller uitzien en meer glanzen en dunne haartjes die voorheen afbraken gaan terug volwaardig groeien. Ligt je stressfactor of hormonale disbalans hoger dan wat deze producten kunnen presteren, ga je de situatie hooguit kunnen remmen. Het is dan kwestie om in de mate van het mogelijke de externe oorzaak te behandelen met de nodige therapie of veranderingen in je levensstijl. Tijdelijke aandoeningen kan je zo volledig oplossen. Bij chronische aandoeningen dienen deze middelen als hulp en zorgen zij voor een aangename verbetering van de levenskwaliteit.


Professionele anti haaruitval shampoo, haarverzorgingsproducten en serums tegen haarverlies bevatten de juiste actieve ingrediënten die rechtstreeks vanop je hoofdhuid doordringen tot in de haarzakjes, in tegenstelling tot 'snoepjes' of supplementen. Daarnaast kan je zelf, of met aangepaste borstels al met een simpele, dagelijkse massage van de hoofdhuid de doorbloeding stimuleren en reeds fel verbeteren.


Ons assortiment

pure elements natuurlijke shampoo tegen haaruitval
Pure Elements

De natuurlijke haarproducten van Pure Elements bevatten organisch gecertificeerde ingrediënten, zijn vegan en niet getest op dieren. Pure Elements wordt duurzaam geproduceerd in de EU en is vrij van overbodige schadelijke additieven. De Orangemint en Green Tea shampoo versterken het haar, stimuleren de haargroei en beschermen tegen haaruitval.pretty curly girl shampoo tegen haaruitval
Pretty Curly Girl

De haarproducten van Pretty Curly Girl zijn specifiek ontwikkelt voor krullend haar. Ze zijn vegan, natuurlijk, CG approved, vrij van overbodige schadelijke additieven en niet getest op dieren. Het Rosemary Hydrosol en de Peppermint shampoo versterken het haar, stimuleren de haargroei en beschermen tegen haaruitval.


Flow cosmetics natuurlijke shampoo tegen haaruitval
Flow Cosmetics

De meest duurzame en natuurlijke haar en huidverzorgingsproducten van Europa. Vanuit Finland neemt Flow Cosmetics zijn verantwoordelijkheid op voor het milieu en produceert het cosmetica op een verantwoorde manier die goed is voor jouw haren, huid en het milieu.

Eerlijk, transparant en puur. De haar en huid producten bevatten organisch gecertificeerde ingrediënten en zijn vrij van overbodige schadelijke additieven. Ze zijn vegan, worden niet getest op dieren, biologisch afbreekbaar en onschadelijk voor het milieu. De Arctic Juniper Rinse, Arctic Heather Rinse en Wild Nettle Rinse haarspoelingen en de Hennep Scalp shampoo bar shampoo versterken het haar, stimuleren de haargroei en beschermen tegen haaruitval.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page