top of page

Hyaluronzuur, collageen en bisabolol in haar en huidverzorging

Bijgewerkt op: 13 jun. 2023

Hyaluronzuur

Hyaluronan, hyaluronzuur of hyaluronaat is een glycosaminoglycaan dat veelvuldig in bindweefsel, epitheelweefsel en zenuwweefsel voorkomt en in het lichaam diverse functies vervult zoals wateropslag, drukbestendigheid, smering en herstel.

hyaluronzuur in haarproducten

Hyaluronzuur kan in verhouding tot haar massa zeer grote hoeveelheden water aan zich binden, tot zes liter water per gram. Dit geeft de hydraterende werking aan je shampoo en haarmasker of huidcrème en gelaatsverzorging. Door de mogelijkheid om vocht vast te houden blijven je haren gehydrateerd. Het maakt ze voller en geeft ze een mooie glans. In je huid vult het plooien en oogt de huid strakker. Ideaal dus tegen dof en droog haar, een droge huid en rimpels. Zelfs neussprays tegen verkoudheid bevatten soms hyaluronan, om uitdroging van het neusslijmvlies te voorkomen en ook in oogdruppels ter behandeling van droge ogen. De visco-elastische eigenschap van hyaluronzuur zorgt voor een stabiele en lang aanhoudende tranenfilm, zonder vermindering van het gezichtsvermogen.

hyaluronzuur in skincare

Het bekendst zijn de hyularonzuur preparaten in skincare als filler behandeling voor gezichtsplooi correcties en het opspuiten van lippen door middel van een gel van langketenige moleculen, die door het lichaam zeer langzaam afgebroken wordt. Daarnaast als speciale antirimpelcrèmes en nu dus ook als basis ingrediënt van haarverzorgingsproducten.Collageen

Collageen betekent 'samenbinden' en is een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam van mensen en dieren. Huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit collageen.

collageen in haarproducten

Alle soorten collageen worden in cosmetische producten verwerkt waarbij rundercollageen en viscollageen het meest worden gebruikt. De functie van collageen in cosmetica is om je huid of haar een beschermende laag te geven, extra opvulling en volume en om de elasticiteit te verbeteren. Onderzoeken hebben ook aangetoond dat collageen een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van haarfollikels (haarzakjes) waaruit haren groeien. Het herstel van haarzakjes kan worden ondersteund door de aanwezigheid van collageen omdat het als eiwit de structuur geeft aan onze bloedvaten rond de haarzakjes. Bij een tekort aan collageen in deze bloedvaten krijgen de haren onvoldoende zuurstof en vallen uit.

collageen in shampoo

Soorten collageen:

  • Vis- en rundercollageen is het meest verwant aan het type dat voorkomt in de menselijke huid. Dit type wordt in cosmetica veelvuldig toegepast omwille van zijn hydraterende eigenschappen.

  • Varkenscollageen wordt toegepast bij cosmetische rimpelbehandeling. Dit collageen is goed bewerkbaar, zodat het gemiddeld 1 jaar in de huid blijft zitten.

  • Plantencollageen verschilt het meest met dat van de mens. Het wordt in sommige cosmetische producten gebruikt om de huid een beschermende laag te geven.


Bisabolol

Bisabolol is een natuurlijke stof en hoofdbestanddeel van de etherische olie van Kamille. Het is een antioxidant met een antibacteriële, ontstekingsremmende en kalmerende werking op het lichaam en de huid. De plantaardige enzymen in bisabolol stimuleren de celvernieuwing in de huid waardoor fijne rimpeltjes zichtbaar verminderen.

bisabolol haarproducten

Het verzacht huidirritaties, roodheid en verbetert de conditie van droge en schilferige huid. Het houdt de hoofdhuid zuiver, maakt de haarvezels glad en bevordert de haargroei. Bisabolol zorgt ook voor een betere absorptie van andere actieve stoffen in een verzorgingsproduct en verhoogt zo de effectiviteit en de werking van dit product.Haarverzorging

Medavita ontwikkelt nieuwe revolutionaire haarverzorgingsproducten met als actieve ingrediënten hyaluronzuur, collageen of bisabololin. Het lanceert in 2023 Elisièr (hyaluronzuur, bisabolol), Blondie (hyaluronzuur, collageen) en Nutrisubstance Rescue (hyaluronzuur). Een revolutionaire vernieuwing in de haarindustrie, geïnspireerd door de skincare. De verbeterde hydraterende, versterkende en regenererende eigenschappen van deze haarproducten zijn fenomenaal en worden geprezen door professionals wereldwijd. Het haar blijft langdurig gezonder, voller en handelbaar met een stralende glans en zonder het te verzwaren.


Skincare

natuurlijke huidverzorging

De gelaatsverzorging van O'right gebruikt hyaluronzuur in combinatie met ultrasoon gewonnen extract van de wortel van de goji bes en creëert zo een unieke formule vol antioxidanten die de huid hydrateert en voller maakt. Het vult gelijkmatig de huidplooien en eerste rimpels en vertraagt het verouderingsproces van de huid voor een stralende gezonde en mooie huid.

natural skincare


Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page