Het moet niet altijd over haren gaan. We zijn ook bezig met gezondheid. Er zijn natuurlijk al meer dan voldoende gezondheidsblogs, maar leuke weetjes zoals deze... delen we graag.
(bron: Nieuwe feiten 27.01.21, radio 1)
Is een stinkende scheet een teken van gezondheid?
... met als artikelopener:
Wetenschappers hebben ontdekt dat het gezond is als je de geur van rotte eieren produceert.
Ja... daar klik ik dus op, want dan ben ik benieuwd :). Jij ook? Ik kan er met momenten wel wat van, dus wanneer enig artikel of ander medium mij daarmee bevestigd dat ik goed bezig ben, dan aanhoor ik dat met volle aandacht en plezier. Wij noemen het ‘zwavelstank’ of ‘de geur van rotte eieren’, een professor moleculaire biologie spreekt over waterstofsulfide. Hier komt het: hoe gezonder je eet, hoe meer je lichaam zelf waterstofsulfide, of zo je wilt: zwavelstank aanmaakt. “Je eigen cellen in je lichaam produceren waterstofsulfide als je gezonde voeding eet”, zegt Peter Vandenabeele, professor moleculaire biologie aan de UGent in het Radio 1 programma 'Nieuwe Feiten'. Hij gaat voort: “De productie van lichaamseigen waterstofsulfide draagt bij tot het opstarten van heel wat beschermende mechanismen. Zo zorgt waterstofsulfide er mee voor dat een cel haar onderdelen die beschadigd zijn kan afbreken en vervangen. Zo wordt een cel beter beschermd tegen stressfactoren.”
Maar...
In ongezonde voedingsmiddelen zoals rood vlees vind je veel zwavelhoudende aminozuren. Hoe meer zwavel je eet, hoe minder je lichaam er zelf van aanmaakt, en die vinden ook de weg naar de achterpoort. We moeten dus een soort schaarste creëren om zelf de juiste hoeveelheden waterstofsulfide aan te maken. Dat doe je dan weer door gezonder te eten. Kwestie van balans. Alleen zo zit de stof op de juiste plaats in een cel, en kan het de juiste activiteiten uitoefenen.
Professor Vandenabeele geeft nog een brandend actueel voorbeeld:
“Bij een corona-infectie belanden mensen op intensieve zorgen door een zware reactie van ons lichaam op die infectie. Dat reactiemechanisme wordt onder meer gecontroleerd door waterstofsulfide. Een tekort aan waterstofsulfide kan mee aan de basis van de reactie liggen.”
Conclusie: in de biologie is er nooit een rechtlijnig antwoord. Ja, een stinkende scheet kan een teken van gezondheid zijn, doch evengoed een teken dat je zelf even naar de dokter moet. Wie zal het bepalen.
Met onze natuurlijke haarverzorgingsproducten ben je vanzelfsprekend gezond bezig! Maar goed dat deze heerlijk fris en zoet ruiken. Daar komt geen waterstofsulfide aan te pas. Trouwens ook geen toegevoegde synthetisch parfum! It's puur natuur! Als is af en toe een goeie broekhoest dat natuurlijk ook 🤷🏻♂️
Comments