Covid 19 sneltesten en zelftesten

Sinds 6 april kan je een sneltest of zelftest aankopen om jezelf te testen op het coronavirus.

roche sars cov 2 rapid antigen test corona sneltest zelftest


Welke testen bestaan er?

  • PCR-test: Een verpleegkundige gaat met een wisser diep in de neus of de keel, de test wordt onderzocht in een laboratorium. Het is de meest betrouwbare test, maar je moet lang(er) wachten op het resultaat.

  • Speekseltest: het virus wordt gezocht in je speeksel Je hoeft niet naar een arts om de test uit te voeren maar hij moet wel naar een labo om onderzocht te worden.

  • Sneltest (de snelle antigeentest): vergelijkbaar met de PCR-test. Een arts neemt een monster met een lange neuswisser, en leest zelf in 15 minuten het resultaat af. Deze testen zijn - zeker als je negatief test - minder betrouwbaar dan de PCR-testen.

  • Zelftest (antigeen): idem aan de sneltest, maar met een minder lange neuswisser zodat je de test zelf kan uitvoeren. De test moet niet naar het labo. Je leest zelf het resultaat af na 15 minuten.

Bestel hier je zelftest:

roche sars cov 2 rapid antigen test corona sneltest zelftest

Betrouwbaarheid


De betrouwbaarheid van een corona zelftest of sneltest is gelijk. De testen niet 100 procent accuraat. Het kan dus dat je negatief test, maar toch besmet bent en dus ook besmettelijk bent voor anderen! Bij enige twijfel kan je een tweede test uitvoeren of bijkomend een speeksel of pcr test aanvragen. In cijfers wordt gesproken over een betrouwbaarheid van 80% wat betekent dat één op de vijf besmette personen negatief test, al dan niet door mogelijk foutief toepassen van de test. Indien je negatief test verandert dit uiteraard niets aan het volgen van de geldende preventiemaatreg