top of page

Covid 19 sneltesten en zelftesten

Sinds 6 april kan je een sneltest of zelftest aankopen om jezelf te testen op het coronavirus.

roche sars cov 2 rapid antigen test corona sneltest zelftest


Welke testen bestaan er?

  • PCR-test: Een verpleegkundige gaat met een wisser diep in de neus of de keel, de test wordt onderzocht in een laboratorium. Het is de meest betrouwbare test, maar je moet lang(er) wachten op het resultaat.

  • Speekseltest: het virus wordt gezocht in je speeksel Je hoeft niet naar een arts om de test uit te voeren maar hij moet wel naar een labo om onderzocht te worden.

  • Sneltest (de snelle antigeentest): vergelijkbaar met de PCR-test. Een arts neemt een monster met een lange neuswisser, en leest zelf in 15 minuten het resultaat af. Deze testen zijn - zeker als je negatief test - minder betrouwbaar dan de PCR-testen.

  • Zelftest (antigeen): idem aan de sneltest, maar met een minder lange neuswisser zodat je de test zelf kan uitvoeren. De test moet niet naar het labo. Je leest zelf het resultaat af na 15 minuten.

Bestel hier je zelftest:

roche sars cov 2 rapid antigen test corona sneltest zelftest

Betrouwbaarheid


De betrouwbaarheid van een corona zelftest of sneltest is gelijk. De testen niet 100 procent accuraat. Het kan dus dat je negatief test, maar toch besmet bent en dus ook besmettelijk bent voor anderen! Bij enige twijfel kan je een tweede test uitvoeren of bijkomend een speeksel of pcr test aanvragen. In cijfers wordt gesproken over een betrouwbaarheid van 80% wat betekent dat één op de vijf besmette personen negatief test, al dan niet door mogelijk foutief toepassen van de test. Indien je negatief test verandert dit uiteraard niets aan het volgen van de geldende preventiemaatregelen.



Waarom zelf testen


De zelftest geeft je vooral een veiliger eigen gevoel en een stukje zekerheid in het kader van afspraken met (knuffel)contacten. Bij een positieve test kan je dan anticiperen en je afspraken afzeggen.


Vanuit zakelijk oogpunt is het zeer interessant om bij een twijfelende klant een test af te nemen (of daartoe te verplichten), jezelf regelmatig te testen in functie van je klanten en/of personeelscontacten en je personeel te testen in het kader van aanwezigheid op het werk. Een positieve of negatieve zelftest kan in die gevallen een beslissende knoop doorhakken door een resultaat aan te bieden dat je anders misschien niet had geweten, omdat je mogelijk (nog) geen symptomen hebt. Bij een positieve test contacteer je je dokter voor een aanvullende pcr test om het resultaat te bevestigen.




Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page