De wondere wereld van mondmaskers

Bijgewerkt op: 10 feb. 2021

Niet medisch, medisch, ffp2,... Say what?


Ja, ... je kan er niet omheen. Van haast de ene dag op de andere hangen we aan het mondmasker. Medici die dat al jaar en dag dragen zien er geen graten in en zouden je er mee om de oren slaan als je nog één keer tegen hen zaagt hoe irritant je het wel vind. Voor anderen lijkt het wel het einde van de wereld. Hoe dan ook, je kan bijna objectief stellen dat zo'n ding in het dagelijks leven net zo vervelend draagt als de prikkende zelfgebreide sjaal van oma en niemand draagt die voor zijn plezier. Het zal dus maar best nut hebben dat we verplicht worden dit te dragen!

Wel... nut heeft het, al hangt het er natuurlijk vanaf of je zo'n spaghettizeef draagt of wel degelijk een doelbewust ontwikkelde luchtfilter. Nu de kappers terug open mogen zijn die laatste een voorwaarde. We zetten het even voor je op een rij:Niet-medische mondmaskers


zijn de maskers voor civiel gebruik (dus niet voor persoonlijke bescherming of medische doeleinden). Zij hebben op de verpakking geen verdere duiding rond keuring of certificaten en geen (of een verzonnen) CE-markering, noch medische claim of tekst die verwijst naar een geldige norm. Kortom...: de massaal geïmporteerde stortvloed aan non-medische mondmaskers vanuit het land van de eeuwige zon. Hier gelden geen wettelijke eisen over de kwaliteit en de bescherming die ze bieden en het zijn maskers die niet de ingeademde lucht maar wel jouw uitgeademde lucht filteren. Een niet-medisch mondmasker beschermt dus niet uzelf, maar kan de mensen om u heen beschermen als u het zorgvuldig draagt en gebruikt. Met andere woorden. Je wordt nog steeds ziek met dit masker als jij het draagt en een zieke klant niet. Wanneer jij het niet draagt en die klant wel is de kans 50/50 dat je ziek wordt. Als jullie het beide dragen ben je waarschijnlijk safe, maar wie zal het zeggen. Hmmm tot zover was het dan heel fijn dergelijke maskers tot heden gedragen te hebben. Bedankt overheid! Een niet-medisch mondmasker is altijd een aanvulling op andere hygiënemaatregelen. Het is geen vervanging. Je combineert het dus met andere maatregelen. We vinden het heel jammer voor je als je kast nog vol zit, maar vanaf 13 februari ben je dus in overtreding! en is het helaas ook gedaan met 'om ter coolste mondmasker' (zij het bij de kapper en ander instanties dan toch).
FFP2 Mondmaskers


Dan heb je de beruchte ffp2 groep. Dit zijn persoonlijke beschermingsmiddelen en beschermen de gebruiker tegen het inademen van allerlei schadelijke stoffen, inclusief virussen, die via de lucht verspreid kunnen worden. Deze mondneusmaskers sluiten nagenoeg volledig aan op het gelaat, zonder lekkage. De FFP-klasse geeft aan hoe goed het masker filtert bij het inademen van schadelijke stoffen. Voor ffp2 is dit 94% en dat is het minimum om dat ellendig virus uit je neus te houden. Hoe hoger hoe beter. Wij bieden de niet herbruikbare ffp2 mondmaskers aan met of zonder uitadem ventiel.